top of page
Zoeken
Foto van schrijverNeeltje Heijden

Niet denken en dromen maar durven en doen!

‘Hoe je kijkt bepaald, wat je ziet’

Keynote speech JAVHJ2019 - 2 minuten

Vroeger heb ik goed gekeken, naar mijn ouders en naar het bedrijf waarin mijn zus en ik zijn opgegroeid. Mijn moeder als motor van het bedrijf, ik ken niemand die zo resultaatgericht is en van aanpakken weet als zij. Met hart en ziel werken voor de zaak. Daarnaast was mijn vader altijd op zoek naar innovatie en vernieuwing. Om het bedrijf nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Dit goed kijken heeft mij gevormd tot wie ik ben: een resultaatgerichte aanpakker die graag complexe uitdagingen aangaat en hier koers in weet te bepalen. Hoe complexer de opgave hoe beter! Altijd op zoek naar andere perspectieven om naar een vraagstuk te kijken en met anderen op zoek te gaan naar slimme oplossingen. Dit doet ik met een flinke portie lef, humor en charme.


De lokale overheid, daar gebeurt het! Opgaven worden hier complexer en veelzijdiger. Denk aan het Sociaal Domein, de Energietransitie en de Omgevingswet. Daarnaast is het democratische bestel in beweging, veel zaken worden op regionaal niveau geregeld. Ik ben ervan overtuigd dat een meer ondernemende mindset bij het aanpakken van deze opgaven een van de sleutels is tot succes. Wanneer we sterker worden in het stellen van resultaten, het nemen van risico's, het tonen van eigenaarschap en het inzetten van talen maken we het verschil in overheidsland. Ik heb zoveel ideeën hiervoor, ik beperk me tot een drieluik van ondernemerschap binnen de overheid: ondernemend naar de inwoner toe, ondernemend binnen de organisatie en de ondernemer in jezelf.


Ondernemend naar de inwoner toe

Als ambtenaar zijn we gewend om zorgvuldig af te wegen wat de beste oplossing of ondersteuning is voor vragen van inwoners. We richten ons daarbij te veel op de belemmeringen in plaats van op de kansen. Wanneer het gaat om zorg voor een jeugdige of hoe een bedrijf om moet gaan met vervuiling, is er geen tijd voor twijfel en kan een ondernemende mindset helpen om snel en adequaat te handelen. Laten we denken in kansen en behoeften in plaats van belemmeringen en protocollen.


Ondernemend binnen de organisatie

Een overheidsorganisatie draait vooral op haar sociaal kapitaal. De dienstverlening van overheidsprofessionals die raakt aan de behoeften en initiatieven van inwoners (en andere stakeholders) is het belangrijkste product wat we maken. Hoe kunnen we op een nog slimmere manier gebruik maken van de talenten die we hebben in onze organisatie? Ter illustratie: sinds jaar en dag hebben we stevige onderhandelaars in dienst voor de aan- en verkoop van gronden voor woningbouw die in onderhandeling treden met grote projectontwikkelaars. Wij verwachten nu dat beleidsmakers op het gebied van welzijn en zorg ineens dit soort stevige onderhandelingen kunnen voeren met grote zorgaanbieders. Om het beste bod voor de jeugdige of oudere eruit te slepen. Ik verbaas me erover waarom we bij (nieuwe) opgaven niet goed kijken naar wat we al in huis hebben qua expertise en hoe we elkaar daarin kunnen versterken. Alles om de producten en diensten voor onze inwoners beter te maken.


Ondernemerschap in jezelf

Toon eigenaarschap en stel resultaten. Schuil niet achter de schouders van je leidinggevende of bestuurder, maar ga erop uit, neem eens een kijkje buiten de muren van jouw organisatie en ga aan de slag met vernieuwende methodieken. Geen bullshit, geen wollige beleidsteksten en stoppen met het vanachter de computer bedenken hoe de maakbare wereld eruitziet. Beleid is meer dan ooit ondersteunend aan de uitvoeringspraktijk, niet denken en dromen maar durven en doen!


Ik pleit ervoor dat elke ambtenaar ook een beetje ondernemer wordt: lef toont, kansen pakt, risico’s neemt en talenten ziet (ook bij anderen) en inzet. Ik wil anderen uitdagen om met een meer ondernemende mindset naar het werken binnen de overheid te kijken. Omdat het is wie ik ben.



59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page